Ларини експерименти

Лара је будући ђак првак и увелико са припрема за почетак школске године. Ових дана смо, уз причање прича, бројање и вежбање читања, изводиле и различите експерименте јер их она напросто обожава! Многе од  ових експеримената радила сам и са својим  првацима у току школске године. И њима су се допали:-)

Модели геометријских тела од сапунице

Сапуница направљена од детерџента за прање посуђа, воде и мало глицерина пружа пуно могућности за забаву. Поред ,,обичних“ лоптастих балона ,  правиле смо и моделе неких других геометријских тела од пене. Са пластичних боца и картонских кутија од млека исекла сам дно и ставила тканину преко. Тако припремљену амбалажу умакале смо у сапуницу и дувале кроз отвор. Кроз тканину је излазила сапуница у различитим облицима:ваљак,квадар… На горњој слици, у позадини, види се једна припремљена боца. Нажалост, нисам фотографисала пену, па постављам  слику са једног предивног блога одакле сам идеју и ,,покупила“.

Преузето са: http://www.cometogetherkids.com/

Вулкан

Мешањем сирћета са содом бикарбоном направиле смо ерупцију малог вулкана извајаног од празне боце и кашираног папира.

Слнова паста за зубе

Мешањем квасца,топле воде, боје за колаче и хидрогена, добиле смо интересантну мешавину која је расла и преливала се преко боце… По боји и текстури личила је на џиновску пасту за зубе.

Ледено доба

У балон смо ставиле фигурицу диносауруса и воду. Након ноћи проведене у замрзивачу, наш водени балон постао је велико ледено јаје. Лара је смишљала начин како да ослободи играчку из ледене санте.

Чаробни балон

Покушавајући да докучимо шта је то гас, радиле смо експеримент са сирћетом и содом бикарбоном. Балон, у који се претходно сипа мало соде бикарбоне, навуче се преко отвора боце са сирћетом, а потом се сода бикарбона убаци у боцу. Балон почиње да расте:-)

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s